توت فرنگی

توت فرنگی

توت ‌فرنگی گیاهی علفی و چند ساله با ساقه‌های رونده یا استولون بوده و متعلق به خانواده گل سرخیان (Rosaceae) است. بوته توت فرنگی دارای یک ساقه مرکزی با طوقه یا تاج است که برگ‌ها، ریشه‌ها، ساقه‌های رونده (رانرها) و گل آذین‌ها از آن منشاء می‌گیرند. طول دوره گلدهی توت فرنگی 4 هفته است، که این امر در جلوگیری از سرمازدگی همه میوه‌ها با سرمای بهاره بسیار مهم است. ارقام توت فرنگی از لحاظ تشکیل گل به دو گروه بهاره و همیشه بارده تقسیم می‌شوند. رقم بهاره در طول سال فقط یکبار میوه می‌دهد و گل انگیزی آن مدت کوتاهی در پاییز صورت می‌گیرد و روز کوتاه محسوب می‌شوند. ارقام همیشه بارده بیش از یکبار در طول سال میوه می‌دهند و روز خنثی محسوب می‌شوند.

ارقام توت فرنگی

توت فرنگی ارقام بسیار مختلف و متنوعی دارد که از مهم ترین معیارهای انتخاب رقم می توان به روز کوتاه یا روز خنثی بودن، سازگاری با شرایط محیطی کشت و مقاومت به آفات و بیماری ها اشاره کرد. از مهم ترین ارقام تجاری توت فرنگی در ایران می توان به سلوا، کاماروزا، پاجارو، پاروس، کوئین الیزا، سابرینا، کردستان و گاویوتا اشاره کرد.

شرایط کشت

خاک

توت فرنگی در انواع مختلف خاک رشد خواهد کرد اما محصول آن در خاک های گچی، آهکی و روشن کمتر ازخاك های تیره وهوموسی است. توت فرنگی بسیار به شوری حساس است و در شوری های بالاتر از 2/5 دسی زیمنس بر متر عملکرد آن به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. بیشترین عملکرد زمانی به دست می آید که گیاهان در یک خاك حاصلخیز عمیق با ماده آلی زیاد و زهکشی مناسب پرورش داده شود. بهترین اسیدیته خاك برای گیاه توت فرنگی 6/5 - 6 است، هرچند که گیاه در خاك های تا حدودی قلیایی نیز رشد کرده و محصول خواهد داد.

آبیاری

ریشه توت فرنگی افشان، ظریف و سطحی بوده و بالغ بر 50 تا 90 درصد از ریشه ها در بخش 15 - 10 سانتی متری بالای خاك قرار دارند و از طرفی توت فرنگی برگ پهن بوده و سطح تبخیر بالايی دارد، بنابراین در آبیاري به موقع و کافی آن باید دقت کرد، مخصوصاً در اوایل زمان کاشت نشاء و هنگام میوه دهی وجود رطوبت در محیط ریشه گیاه بسیار مهم است. به طور کلی توت فرنگی در هفته به یک تا دو مرتبه آبیاری در حدود 2/5 سانتی متر نیاز دارد. که در هوای گرم و خشک تابستان این مقدار تا 6 سانتی متر نیز افزایش می یابد.

دما

گستره وسیعی از رقم های مختلف توت فرنگی وجود دارد که با زمستان های سرد، سرمای بهاره و تابستان گرم و خشک سازگاری دارند. همچنین دامنه گسترده ای از ارقام مختلف توت فرنگی از نظر تقاوت در نیاز سرمایی، زمان شکوفه دهی و طول دوره رسیدن وجود دارد. بیشترین میزان تولید توت فرنگی در اقلیم معتدل و مدیترانه ای بین عرض جغرافیایی 60 - 28 درجه و میانگین دمای تابستانه 30 - 15 درجه سانتی گراد است. دمای بالاتر از 25 درجه سانتی گراد باعث کاهش تشکیل میوه، اندازه میوه ،سفتی میوه و TSS خواهد شد. اکثر ارقام تجاری توت فرنگی روز کوتاه یا روز حنثی هستند. ارقام روز کوتاه حتی در روزهای کوتاه (طول روز زیر 14 ساعت) و دمای زیر 15 درجه سانتی گراد شکوفه می دهند اما ارقام روز حنثی بدون تاثیر پذیری از طول روز تقریبا سه ماه پس از کاشت شکوفه می دهند.

تغذیه

در بین عناصر پرمصرف نیتروژن، پتاسیم و کلسیم و در بین عناصر ریزمغذی بیشترین مصرف مربوط به عناصر آهن و منگنز است. بهترین فرم نیتروژن برای توت فرنگی نیترات است. مصرف پاییزه نیتروژن در کشت توت فرنگی ذخیره نیتروژن گیاه را بالابرده و شروع قوی تری در فصل بهار را تضمین خواهد کرد. مقدار پتاسیم و تعادل آن در مقابل کلسیم مهمترین فاکتور تعیین کننده در کیفیت میوه توت فرنگی است. بالاترین نیاز توت فرنگی به کلسیم در زمان گلدهی و تشکیل میوه است. انتخاب فرم نیتروژن مورد استفاده در جذب کلسیم بسیار مهم است و غلظت بالای آمونیوم مانع جدب کلسیم خواهد شد.

توصیه های کودی

نام کود مقدار روش مصرف نقش
مرحله آماده سازی خاک
یارامیلا کمپلکس 25 - 15 کیلوگرم در خاک تامین نیاز عناصر پرمصرف اولیه و ثانویه و عناصر ریزمغذی به صورت یکجا
یارالیوا نیترابُر / یارالیوا تروپیکُت 15 - 10 کیلوگرم در خاک جلوگیری از کمبود بُر و کلسیم
بعد از انتقال نشا (استقرار نشا)
توربو روت 2 - 1 لیتر آبیاری افزایش جذب آب و مواد غذایی
روترآ-آ 2 - 1 لیتر محلولپاشی استقرار سریعتر بوته
فیلگیرین کوما 2 - 1 لیتر محلولپاشی افزایش رشد و پیشگیری از تنش
اولترافررو 500 - 250 گرم آبیاری رشد سریع و بهتر، رفع کمبود آهن
مگنوم پی 44 2 - 1 کیلوگرم آبیاری توسعه بهتر ریشه
رشد رویشی تا شروع گلدهی
یارترا کلسینیت 2 - 1 کیلوگرم آبیاری استحکام ساقه و جلوگیری از کمبود کلسیم
اولتراسول 15-5-30 2 - 1 کیلوگرم آبیاری تامین نیاز غذایی گیاه جهت رشد
فلورا استارت 2 - 1 کیلوگرم محلولپاشی افزایش لقاح، باروری و یکنواختی گل
دلفان پلاس 2 - 1/5 لیتر محلولپاشی کاهش تنش های محیطی و افزایش جذب مواد غذایی
تریدکورپ آ-زد 0/7 - 0/5 کیلوگرم محلولپاشی تامین نیاز ریزمغذی ها و رشد بهتر
شروع میوه دهی وبرداشت
سویل فرست اس آی 2 - 1 لیتر آبیاری افزایش جذب آب و مواد غذایی، افزایش وزن و ماندگاری میوه
تیوکل (Thio-Cal) 1-2 لیتر آبیاری تامین کلسیم، اصلاح خاک و بهبود جذب ریزمغذی ها
اولتراسول 15-5-30 2 - 1 کیلوگرم آبیاری تامین نیاز غذایی گیاه جهت رشد
ترافوس سینرژی 2 - 1 لیتر محلولپاشی گل انگیزی و ماندگاری بیشتر میوه
اولتراسول  مگسول 2 - 1 کیلوگرم آبیاری توسعه بهتر برگ ها و فتوسنتز قوی تر
دلفان پلاس 2 - 1 لیتر محلولپاشی کاهش تنش های محیطی و افزایش جذب عناصر غذایی
کلیتک 2 - 1 لیتر محلولپاشی ماندگاری و بازارپسندی بیشتر میوه
تیو کا (Thio-K) 1-2 لیتر آبیاری تامین پتاسیم و بهبود جذب ریزمغذی‌ها
آمیفول کا / فاینال کا 2 - 1 لیتر محلولپاشی رنگ آوری بهتر و سریع تر و افزایش وزن و کیفیت میوه

مقدارهای توصیه شده برای ١٠٠٠ متر مربع است.
میزان آب مصرفی برای محلول‌پاشی ١٠٠٠ لیتر است.

بیوکنترل

1. سفیدک سطحی

سفیدک سطحی یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که کشاورزان در تولید توت‌فرنگی با آن مواجه می‌شوند. این بیماری که توسط قارچ Podosphaera aphanis ایجاد می‌شود، در شرایط گلخانه‌ای با نوسانات دما و رطوبت بالا رشد می‌کند. دمای سرد شبانه و روزهای گرم اغلب محرک گسترش این بیماری می‌شود. گردش (تهویه) هوای ضعیف نیز می‌تواند این مشکل را تشدید کند.

علائم:

پوشش سفید برفک مانند و پودری روی سطح برگ‌ها، ساقه‌ها و میوه‌ها ظاهر می‌شود. برگ‌های آلوده ممکن است به شکل لوله ایی در آیند، رنگ بنفش به خود بگیرند و شکننده شوند.

بیو کنترل توت فرنگی

مدیریت:

  • تهویه مناسب برای کاهش رطوبت.
  • اجتناب از آبیاری بیش از اندازه.
  • استفاده از قارچ‌کش‌های گوگردی و تقویت سد فیزیکی گیاه.

راهکار پیشنهادی سپاهان رویش:

ولکان و سیلیپات ، دو ترکیب سیستمیک بر پایه ی گوگرد و سیلیسیم اند که با کارایی بسیار بالا و مکانسیم های اثر مکمل، با اثر مستقیم بر عوامل قارچی و تقویت همزمان گیاه بدون ایجاد هرگونه تنش و سمیت برای گیاه می توانند به کشاوزان در کنترل کارآمد سفیدک سطحی کمک کند.

بیماری عامل توصیه مقدار (در هزار) نحوه مصرف تکرار
سفیدک سطحی Podosphaera aphanis   ولکان +سیلیپات 2+2 محلول پاشی* 7 روز بعد

*در هنگام محلول پاشی، دقت شود محلول به طور کامل سطح  در گیر با بیماری را پوشش دهد. با سرعت مناسب و پاشش ریزتر، نتیجه ی بهتری حاصل خواهد شد.

2. پوسیدگی خاکستری (بوتریتیس)

پوسیدگی خاکستری یا بوتریتیس، یکی از بیماری‌های مخرب است که توسط قارچ Botrytis cinerea ایجاد می‌شود. این قارچ در شرایط خنک و مرطوب، به‌ویژه زمانی که تهویه ضعیف و برگ‌ها خیس یا شبنم زده هستند، گسترش می‌یابد. این بیماری معمولاً به میوه‌های رسیده یا بیش‌رسیده حمله می‌کند اما می‌تواند گل‌ها و ساقه‌ها را نیز آلوده کند.

بیو کنترل توت فرنگی

علائم:

لکه‌های قهوه‌ای آبکی روی میوه ظاهر می‌شوند که به‌سرعت گسترش یافته و با کپک خاکستری پوشیده می‌شوند. گل‌ها ممکن است قهوه‌ای و خشک شوند و ساقه‌های آلوده ضعیف شوند و گیاه از بین برود.

مدیریت:

  • حذف بقایای آلوده برای جلوگیری از انتشار بیماری.
  • هرس مناسب و برداشت به موقعه میوه برای بهبود جریان هوا و کاهش رطوبت.
  • استفاده از قارچ‌کش‌های مناسب

راهکار پیشنهادی سپاهان رویش:

پامپر ، با دارا بودن فرمولاسیون پیچیده از مواد فعال طبیعی، بهینه شده با تکنولوژی HPC و جذب سیستمیک می تواند در مدیریت کپک خاکستری کارایی بسیار بالایی از خود نشان دهد. پامپر با مکانسیم عملکرد چندگانه، علاوه اثر بر عامل بیماری و تقویت گیاه، با ایجاد پوشش بر روی زخم ایجاد شده، از نفوذ عوامل ثانویه و تشدید بیماری جلوگیری می کند.
پامپر هیچ گونه سمیتی برای انسان ایجاد نمی کند و قابل استفاده در کشاورزی ارگانیک است.

بیماری عامل توصیه مقدار (در هزار) نحوه مصرف تکرار
کپک خاکستری Botrytis cinerea پامپر 2 محلول پاشی** 7 روز بعد
پامپر+کوبره* 2+2 10 تا 14 روز بعد

* در صورت آلودگی شدید، استفاده از کوبره در کنار پامپر به مدیریت بهتر بیماری کمک می کند.

** در هنگام محلول پاشی، دقت شود محلول به طور کامل سطح  در گیر با بیماری را پوشش دهد. با سرعت مناسب و پاشش ریزتر، نتیجه ی بهتری حاصل خواهد شد.

3. پژمردگی ورتیسیلیومی

پژمردگی ورتیسیلیومی که توسط قارچ‌های خاکزی مانند Verticillium dahliae ایجاد می‌شود، یکی از مشکلات پایدار در تولید توت‌فرنگی است. این قارچ با درگیر کردن آوند گیاه، جریان آب و مواد غذایی را در گیاه مسدود می‌کند.

علائم:

رد شدن برگ‌های قدیمی‌تر، پژمردگی و کاهش رشد گیاه و تغییر رنگ در بافت‌های داخلی قسمت های داخلی و انتهایی بوته، از نشانه های وجود بیماری است.

بیو کنترل توت فرنگی

مدیریت:

  • پرهیز از کاشت توت‌فرنگی در خاک‌ها یا محیط های آلوده.
  • استفاده از ارقام مقاوم.
  • ضدعفونی یا آفتاب‌دهی خاک برای کاهش جمعیت قارچ‌ها.

راهکار پیشنهادی سپاهان رویش:

بروتاورد و کوبره، دو ترکیبی است که با کارایی منحصر بفرد، می تواند به مدیریت این بیماری کمک کند. بروتاورد، با ایجاد پوششی حفاظتی در دیواره آوند گیاه، از نفوذ اندام های نگهدارنده ی قارچ جلوگیری کرده و ویژگی بیماری زایی آن را از بین می برد. همچنین، این محصول با تحریک گیاه به تولید آوند، بازیابی گیاه را تسریع می کند. از طرف دیگر، کوبره، مس سیستیمک کپسوله شده با تکنولوژی HPC، امکان برخورد مولکول مس با عامل بیماری را به حداکثر رسانده و گیاه را در برابر طیف وسعی از عوامل سالم سازی می کند.

بیماری عامل توصیه مقدار (در هزار) نحوه مصرف* تکرار
ورتیسیلیم Verticillium بروتاورد+کوبره* 2+2 آبیاری/محلول پاشی 7 تا 10 روز بعد

*در صورت آبیاری، 200 تا 300 سی سی از هر محصول در هر هزار متر استفاده شود. داده ها نشان می دهد، استفاده در آبیاری و محلول پاشی پس 3 روز نتایج سریعی تر پی دارد.

4. پوسیدگی ریشه (فیتوفتورا)

پوسیدگی ریشه که توسط Phytophthora spp. ایجاد می‌شود، یک بیماری رایج در خاک‌های با زهکشی ضعیف است. آبیاری بیش از حد یا تجمع آب، شرایط ایده‌آلی برای این بیماری فراهم می‌کند.

علائم:

گیاهان رشد ضعیفی دارند، پژمرده می‌شوند و ریشه‌ها سیاه می‌شوند. در موارد شدید، گیاه به‌طور کامل از بین می‌رود. علائم قسمت های هوایی گیاه معمولاً شبیه کم‌آبی است.

بیو کنترل توت فرنگی

مدیریت:

  • اطمینان از زهکشی مناسب خاک.
  • استفاده از ارقام مقاوم.

راهکار پیشنهادی سپاهان رویش:

بروتاورد، پامپر و کوبره، ترکیباتی هستند که می تواند به مدیریت این بیماری کمک کند. بروتاورد، با ایجاد پوششی حفاظتی در دیواره آوند گیاه، از نفوذ اندام های نگهدارنده ی قارچ جلوگیری کرده و ویژگی بیماری زایی آن را از بین می برد. پامپر، با اثر گذاری بر تکثیر عامل بیماری و. از طرف دیگر، کوبره، مس سیستیمک کپسوله شده با تکنولوژی HPC، امکان برخورد مولکول مس با عامل بیماری را به حداکثر رسانده و گیاه را در برابر طیف وسعی از عوامل سالم سازی می کند.

بیماری عامل توصیه مقدار (لیتردر هکتار) نحوه مصرف* تکرار
فیتوفترا Phytophthora spp. بروتاورد+پامپر/کوبره* 2+2 آبیاری 7 تا 10 روز بعد

*در صورت آبیاری، 200 تا 300 سی سی از هر محصول در هر هزار متر استفاده شود. داده ها نشان می دهد، استفاده در آبیاری و محلول پاشی پس 3 روز نتایج سریعی تر پی دارد

5. لکه برگی

بیماری‌های لکه برگی که توسط قارچ‌هایی مانند Mycosphaerella fragariae یا Ramularia tulasnei ایجاد می‌شوند، در محیط‌های مرطوب رایج هستند. این بیماری‌ها عمدتاً برگ‌ها را آلوده می‌کنند اما می‌توانند گیاه را ضعیف کرده و تولید میوه را کاهش دهند.

علائم:

لکه‌های کوچک بنفش یا قهوه‌ای مایل به قرمز روی برگ‌ها ظاهر می‌شوند. با گذشت زمان، مرکز لکه‌ها ممکن است به رنگ خاکستری یا زرد درآید و اطراف آن حاشیه‌ای تیره دیده شود. در موارد شدید، ریزش برگ‌ها رخ می‌دهد.

مدیریت:

  • حذف برگ‌های آلوده برای جلوگیری از گسترش بیماری.
  • بهبود جریان هوا در گلخانه.
  • استفاده از قارچ‌کش‌های مسی.

راهکار پیشنهادی سپاهان رویش:

کوبره، محصولی است که با بهینه کردن جذب مس، و خاصیت عبور از اپیدرم گیاه می تواند به کمک شما بیاید. کوبره به دلیل تکنولوژی های پیشرفته بکاره رفته در تولیدش، اثر بخشی منحصر بفردی را برای کشاورزان فراهم آورده است.

بیماری عامل توصیه مقدار (در هزار) نحوه مصرف تکرار
لکه برگی Mycosphaerella fragariae /  Ramularia tulasnei کوبره 2 محلول پاشی* 7 روز بعد

*در هنگام محلول پاشی، دقت شود محلول به طور کامل سطح  در گیر با بیماری را پوشش دهد. با سرعت مناسب و پاشش ریزتر، نتیجه ی بهتری حاصل خواهد شد.

علائم کمبود عناصر غذایی